Wednesday, October 27, 2010

Ceritera Penjawab Undang Undang

Lokasi : Dewan Seri Peria

LAW LAW LAW.. the most killer subject.. ever..

Senior senior aku pernah menanges depan aku pasal killer subjek neh.. walaupun mereka tergolong dalam Senarai Dekan..

Itu yang buat aku fobia dengan subjek neh, sampai sekarang, Ianye tak sesenang macam Subjek Akaun yang kau bole manipulasi..

Datang kat dewan, nampak ramai still pegang buku n baca buku.. Arghh, aku pown same.. Cuak. Baca sebab nak ingat balik seksyen2 n cases.. Dah hafal, tapi nak kena baca lagi, jiwa kacau meronta ronta tengok budak2 still dok baca baca lagi..

Aku duduk satu sudut, nampak sorang budak perempuan muke innocent n dah buat muke tension2.. (arghhh kau, aku pown same lah gileerr, cuba wat muke cool bole tak?) Ko tension, aku turut same tension nanti..

"Pelajar pelajar, sila masok dewan sekarang"

Aku masok. Muke dah ketat habes. Konon nak menjawab sangat dah neh..

Jam menunjukkan tepat pukul 9 pagi.

"Pelajar pelajar boleh menjawab sekarang, dengan lafaz Bismillahhirrohmannirrohim"

>> Aku pown ikot same dialog tuh! Arghhh kau Mia! sempat kau bergurau bergurau senda!

3 jam berlalu dengan pantas. Tulisan dah macam cakar ayam.. ye, dah cakar ayam.. nak menjawab satu bahagian objektif, 3 essay, dalam masa 3 jam.. 

Alhamdullilllah, dapat lah jawab, tapi, entah betol atau tidak, aku tak pasti, itu, aku serahkan kepada pemeriksa pemeriksa yang baek hati, cantek cantek n yang hensem hensem.. (okay, amek hati), tawakal ajerr..

Budak sebelah aku, aku tengok rilek jek jawab paper, takde gopoh gapah nak jawab soalan, 

"awak, awak nak tau tak? saya tak bole tengok orang rilek rilek neh wak, pliz, nanti saye bole tension.. saya jeles tengok awak.."

"cepat tulis awak.. gambateh.. jawab jawab.. taw.."

nak jek aku cakap kat budak tuh, tapi kat dewan peperiksaan kowt. kau gilerr? 

sebelah aku pulak takde orang, memang tempat pengawas pengawas peperiksaan dok lepak kat situ lepas penat hulu ke hilir, hulu ke hilir,

"Urghhhh! neh lagi sorang.. dah duduk tu, duduk jek lah, "anda" bole tido plak yer? (bahasa biar sopan siket, orang tua kan?)

dah tido, pastu anda sambong plak cakap cakap kat situ.. grrrr..

"arghh, takpe lah Mia, kau fokus jek kat Paper kau.."

Aku jawab paper sambil membebel bebel pasal orang kiri dan kanan aku.. HAHA! damn kau!

. . .
. . .
. . .

"Jam menunjukkan sudah tepat 12 tengah hari.. Berhenti menulis.."

Semua orang senyap, entah ape yang di fikir kan, aku tak tahu. aku pandang kau, kau pandang aku, diam sepi tak terkata..

"susah agaknyerr.."

"tak susah, tapi fikirkan.. "btol ke tak tadi, seksyen aku buat? nama cases?"

Kat dalam dewan, ade yang duduk termenong, ada yang menanges, 

Aku hanya mampu melihat..

Kau termenong, kau menanges, tak semestinye menunjukkan kau tak bole buat.. entah entah, kau lagi teror daripada aku, lagi hebat daripada aku, hafal semua seksyen seksyen dalam buku.. bagos.. bagos.. (nak sedapkan hati) padahal risau tak terkata..

positive positive positive..

Sentiasa doakan yang terbaek untuk rakan rakan seperjuangan.. Aminnn...

20 comments:

hiro said...

ai ade.

E.d.Y said...

ggaya macam score je...hehe..tawakal banyak2

kalau dulu, my ustaz bagi tips, lepas dah jawab soklan tu, sebelum submit, tutup kertas, tulis "inna fatahna laka fatham mubina" guna belakang pen/pensel yang kita guan untuk jawab paper tu (tulis yg dalam jawi)

platipus said...

semoga kau berjaya

Un Phat Lee said...

seksyen 7 kat mane? hehe.

semoga lu dapat result yang cemerlang. XD

Ain Atika Zailani said...

hahahaha...aku pon pasrah je wehh....

M I A J A M A L U D D I N said...

hiro~ ye ye.. ehe..

M I A J A M A L U D D I N said...

E.d.Y~ Ya Allah edy.. thx taw!!!

M I A J A M A L U D D I N said...

platipus~ thx sayangg..

M I A J A M A L U D D I N said...

Phat Lee~ hahaha.. bkn men ko.. thx too syg..

M I A J A M A L U D D I N said...

Ain Atika Zailani~ yep.. me too.. ^_^

marina izzati said...

LAW!i like!heeee~
i follow back dear! <3

M I A J A M A L U D D I N said...

rily?? hahaha.. tq sayanggg!!

Linglung said...

time nak exam atau tgh exam..mmg selalu psycho dgn gaya org lain. org lain stadi lagi sblm masuk dewan, kita pun psycho..org lain jwb rilek, kita psycho 'sng sgt ke soalan ni?"

haha..mcm2 lagi la..

achmad said...

hm...btol2 doakn utk rakan2 jgak
: )

M I A J A M A L U D D I N said...

linglung~ hahaha.. dats true dear!!

M I A J A M A L U D D I N said...

achmad~ yep, ye sy.. terima kasih awak ^_^

kata kila said...

do your best taw yang

M I A J A M A L U D D I N said...

terima kasih kakak!! hehe.. ^_^

Frodo Baggins said...

edy ~ asal lu muncul lps wa abess study bro? hahahahhahaha

Frodo Baggins said...

eh lupa, gud luck tuan tanah kedaung.


>>____<<