Wednesday, February 2, 2011

Lets Follow The Flow : Tips atau Tidak? (ikotsukahati)

Salam semua,

Tadi baru kejap singgah Blog Izyan Shamba. Saingan sengit masa time time Blog Baru Pilihan Malaysia 2010 dulu. (bajet macam dah lama jek an? hahaha..) 

Iklan jap : "Weh, aku sipi2 jek kowt ngan ko arituh! Hahahhaa.."

Okay. 

Basically lah kann, korang sebagai blogger, tak kira blogger lama atau baru, pernah tak dalam satu hari tuh, tak ada langsung mood untuk berblogging? 

Suara majoriti :

'. . . . .' (diam sekejap)


'adaaaaaaaaaaaa'.. 


'hahahhaa!'


Tak selalu pown atleast ada Kan? Sadis an? Takpe, Kita sebagai manusia biasa, biasalah kalau takde mood dalam hari hari kita. Itu normal. Tak perlu risau. 

MJ tahu, bila kita dah ada blog, konon konon dah agak 'stabil' blog kita neh (maksudnya kat sini orang dah tahu blog kita), kita agak ke arah mementingkan trafik. Betul atau tidak? Jangan jadi hipokrit pliz.

Bila trafik takde, duit pown tak masuk? Haip, betul er? Hahaha.. No komen! Pasnih tunggu entry MJ pasal Buffered Earning, Metered Earning (bunyik kasi poyo2 siket). Hahaha.. Jangann, tak baik poyo2.. No no MJ.. Hahahaha.. =)

* Tak semestinya Buffered Earning berkaitan dengan trafik. (more details coming up soon)

Bagi MJ, kalau kita dah betul betul takde mood time tuh, just.... Cuba untuk bagi 'masa' kat diri awak pulak keyh. Tak perlu paksa paksa, tak perlu berkerut dahi untuk hasilkan satu entry yang kadang kadang belum tentu kita rasa 'puas' dengan nya. (bukan 'puas' tang tuh la ngong. hahahhaa..)

Ingat, setiap tulisan dalam entry kita boleh menggambarkan keperibadian seseorang. Kita boleh tahu seorang penulis itu dalam keadaan sedih, gila, sewel dan sebagainya. Hahaha! Okay. Siyes MJ! Siyes!

So, the best word it is, just follow the flow sayangg, take time to 'chillex' yourself. Easy mann, perhaps, it helps you with the lots lots lots of idea in your writing! Blogging is fun. Takmo serious sangat dehhh! Hahaha.. Nak kekal mudaaa takk? Kahkahkahkah! =) 

Tuesday, February 1, 2011

Tips Blogging : Gosh. Kalau Nak Pandai, Awak Kena Belajar Sampai Pandai. Grr

Salam semua,

Okay, MJ tahu memang agak lama MJ tak update kan? Tapi bukan bermakna MJ tak follow up latest entry korang keyh? better jadik silent reader sekarang disebabkan kerja kerja yang perlu dilaksanakan. Erk. Cewahh. Betul hape. Hahaa..

Okay. Jangan nak gelak sangat Mia. Okay, Actually, bukannye hape. MJ bukan lah lama dalam bab2 blogging neh. Tapi, hampir tahu setiap selok belok blogging neh. Kalau rasa rasa tak tahu, banyakkan bertanya pada orang yang lebih senior dalam bab bab blogging neh.

Jangan malu bertanya. Ha. Neh lagi satu, memang lah ko tak malu bertanya, tapi atleast.. cuba kalau secara permulaan tuh ko buat sendiri. Neh tak, belum start ape2 lagi, pastu terpekik terlolong. Haihh.. Please lah.. dah besau panjang kowt.

Bak kata orang tua, masa kita kecil dahulu, mahu belajar jalan, kita kena merangkak dulu an? Ada ko belajar berjalan alih2 pandai terbang? Hahaha.. Sengal! Grr..

* Pehhh, first entry panggil diri sendiri MJ, kalau tak 'aku' jek.. Dah matang an? Hahahaa!

Sunday, January 23, 2011

Entry Khas : Terima Kasih Semua.. =)

"Assalamualaikum semua.. Apa Khabar? Harap harap sihat lah hendaknya.."

Erk. Ala ala macam nak bagi surat kepada kakanda pulak. Aik kekanda jek ke Mia? Hahaha! Tett!

Okay siyes.

Dear readers, 

Hahaa.. Aku tak tahu nak cakap apa sebenarnya. Speechless pown ada. Baiklah, dari hati yang ikhlas lagi suci dan murni inihhhh, sebenarnya, tak sangka, ramai juga yang mengikuti blog Mia Jamaluddin's sebanarnya. Kalau online kat Facebook pown orang akan tanya "bila nak update blog Mia Jamaluddin?"

Kalau jumpa orang kat luar pown, member meber la especially, akan tanya, "uit. pe cite ko neh? Senyapp jek? Dah tak update lagi dah?" =')

Buat stalker stalker ku juaa~ Hahaha! 

Sumpah touching.

"Blog saya biasa biasa jek lah wak.. Banyak merepek meraban." Hahaha!

Tapi, apa apa pown. Tak kisah lah kann, terima kasih banyak banyak korang.. Sekali lagi, macam biasa.. Tak update pown still boleh dapatkan lagi Buffered Earning, Metered Earning yang dah masuk ke berapa, aku tengok sekali pandang jekk.. Alhamdullillah.. Terima kasih visitors, terima kasih clickers.. =') syahdu ohh.

Sayang betul lah kat korang neh!

Bukan taknak update ye wak, masa tak mengizin kan (dongak ke atas, tangan ke dada). Yep. Plus, berkemungkinan besar, mood blogging tak berapa nak best masa tuh. So, its better kalau kita, I mean, stop sekejap dahulu, dari terus memaksa diri sendiri dengan berkerut kerut dahinya hanya untuk mem'publish'kan satu entry. Siyes, Tak best lah kalau macam tuh. Hidup biar rileks, tapi penuh bermakna. Chill bebeh, chill! Hahaha..

Perlu diingat yekk, kaedah ini tak boleh diaplikasi untuk blogger bloggers yang mementingkan visitors yekk, kang u marah akak, habis akakkkkkk(sengau) Huahuahua!

Bukan wang yang dikejarkan, tapi semangat setia kawan, penyokong penyokong yang setia. Tak putus putus bagi kata kata semangat, dorongan dan sebagainya. Kawan yang sejati apabila bersama sama dengan kita tat kala susah dan senang. Bukan kawan hanya di saat gembira, kau joli joli. Itu Takmo! Paham?

Ouch. Emosi nyahh.. Hahaha.. Tapi ini siyes. =')

Buat rakan rakan bloggers, 

"Lama ek Mia menyepi?"  "Mia pergi mana?" "Lama dah tak nampak"

Korang nangis dulu, baru aku buat entry baru. Hahaha.. Ada juga orang rindu kat aku ek? Ouchh! Hahaha. Gedik.

Terima kasih. Pasnie, janji dah, akan selalu update blog okay? Wink wink siket. Hahaha..


Grr, nak taip entry pown macam dah lupa lupa. Ke buat buat lupa sebenarnya? Aishhh! Hahhaa..  Hidup sentiasa kena belajar lah wakk, jangan menyombong dengan orang. Kalau orang sombong dengan kau, kau debik, ko main ketuk ketuk sampai puas. Hahaha! Ye? Dah, Okay sekarang senyum siket. =)

Terima kasih lagi sekali.. 

Pesanan untuk diri sendiri : Ishhh, bajet lah ko nyahh! Hahaha! Tett! Bye sayangg~